Слово «доля» не згадується  в богословських словниках, а також у катехизмі Католицької Церкви. Воно означає хід подій, збіг обставин, незалежних від бажання чи волі людини. Це є, так би мовити, життєвий шлях. З цього тлумачення можна зазначити, що наша доля не залежить від нас.

Католицька Церква, натомість, навчає про Боже провидіння. Бог у житті намагається людину спрямувати на дорогу спасіння, але аж ніяк не робить вибір за неї. Це задум Бога, згідно якого Він, як люблячий батько, піклується про своїх дітей і провадить їх. Кожна людина отримує від свого Творця розум і свобідну волю.  Вибір завжди залишається за людиною.

Коли мова йде про самогубство, то найперше, потрібно розглянути ряд факторів, які привели до цього вчинку, чи людина це свідомо робила, чи ні, чи, можливо, були психічні захворювання, чи була в стані депресії, під дією сильного стресу.  Все це варто взяти до уваги у кожному конкретному випадку. Тому Церква, на Божественних Літургіях поминання за самогубцями не твориться окремо, але лишень у загальному списку із іншими померлими, віддаючи його Божому провидінню та милосердю.

Слава навіки! Дорога Олено, в літургійних уставах УГКЦ, немає такої відправи як сорокоуст за здоров'я. Коли мова йде про сорокоусти, то кожен вірний нашої Церкви має розуміти, що говориться про молитву в часі Великого посту, під час якої читають імена з поминальників всіх померлих із наших родин, які ми завчасу подали на спомин. 

Однак слід також сказати, що Служба Божа за здоров'я служиться у нашому храмі щодня, о 8:00 чи о 18:00, на яку також можна подавати свої прохання про молитву чи то на одну Службу Божу, чи на більший період часу. Дякую за Ваше запитання. Хай благословить Вас Господь.

Слава навіки! Отець Володимир Лось є адміністратором церкви Святого Миколая, що в м. Івано-Франківську, по вул. Матейка, біля Міської Лікарні №1.

 Кожного четверга, о 17:00, в цьому храмі Він проводить молитви для тих, хто цього потребує. Тож, думаю, найкраще буде звернутися до нього саме у цей час.

У цей день, 14 лютого, ні за Юліянським, ні за Григоріанським церковними календарями ми не знаходимо святого з іменем Валентин. Однак правдою є те, що святих Валентинів Церква вшановує декілька, проте їхню пам'ять вшановуємо в інші дні церковного року. Слід чітко зрозуміти, що Церква не встановлювала день святого Валентина, це "свято" постало на основі легенди про святого Валентина.

Вшанування пам'яті святих для нас має велике значення: вони є для нас прикладом вірності та відданості Богові, спонукають до чеснотливого життя. На жаль нам подають цей день, як символ вільних стосунків, які не є вираженням любові, а радше задоволенням своїх сексуальних потреб без відповідальності за можливі наслідки. Зміст, який сьогодні несе день 14 лютого, аж ніяк не є гідним християнина. Можна сказати, що це є вправною пасткою для багатьох людей, котрі вважають що нічого поганого не роблять, коли під "опікою святого" дарують себе один одному.

Таким чином, усвідомивши який зміст приховує дата "14 лютого", ми маємо відкинути негідні вчинки та бути на сторожі морального життя.

Наскільки я розумію, у даному питанні, мова йде про Йорданські відвідини домівок. В такому разі достатньо, щоб помешкання в часі Йорданських свят благословили свяченою водою один раз. Бажано, щоб це був священик тієї парафії, до якої Ви належите та яку відвідуєте.

Звісно, нема ніякої заборони вишивати на вінчання ікони бісером. 

Досить похвально, та все ж не обов'язково є брати благословення у священика, але перед тим, як приступити до праці, помоліться, щоб цей образ прославляв того, хто на ньому зображений. Нехай дана ікона буде особливим місцем спільної молитви цілої сім'ї.

Славімо Христа! Отець Володимир Лось є адміністратором церкви Святого Миколая, що в м. Івано-Франківську, по вул. Матейка, біля Міської Лікарні №1.

 Кожного четверга, о 17:00, в цьому храмі Він проводить молитви для тих, хто потребує. Тож, думаю, найкраще буде звернутися до нього саме у цей час.

Дорога Оксано, найважливішою справою в неділю та свята для кожного християнина повинна бути участь у святій Літургії. Окрім цього, варто більше часу приділити для членів сім’ї: вихованню дітей, бути  поруч з чоловіком, піклуватися про своїх батьків.

Якщо ви вишиваєте не з метою отримати з цієї справи заробіток, або ж вишивання не перешкоджає виконувати свої сімейні обов'язки, а є добрим відпочинком для Вас, то в цьому немає нічого поганого і в такому випадку вишивання є дозволеним, в іншому разі, в ці дні від нього варто відмовитись.

Якщо вода зберігається тривалий період часу в банці, природньо є, що вона може зіпсуватися, однак в цьому немає нічого поганого.

Задля безпеки та збереження здоров'я краще цю воду не вживати. Проте, не зважаючи на зіпсуття, вода залишається освяченою, а тому до неї потрібно ставитися належним чином.Найкраще,  вилити її у вазони, щоб уникнути зневаги освяченої води. Посудину, в якій зберігалася вода можете промити і надалі її використовувати.

Освячена вода є даром Божим, з якого людина може і повинна отримувати добро для тіла і душі. Тому заохочую частіше її використовувати, наприклад, вживати під час хвороби.