Не лишень можна, але навіть рекомендовано. І не тільки до тих, які вже є проголошеними блаженними, але ті, які відзначалися особливо святим життям, але ще не є проголошені Церквою святими чи блаженними. Наприклад до митрополита Андрея Шептицького.

Але необхідно знати, що будь яка молитва звернена до святого чи блаженного є поставлена у  служіння Божественному культу Отця Небесного через Сина у Святому Дусі.

Гріх стоїть на заваді повного об’єднання і настільки затемнює Божественний світогляд людини, що вона щиро не бачить правдивого стану речей, залишаються лишень прагнення, сподівання, що якось необхідно об’єднатися і ці прагнення співпадають із Божою волею, але, щоб це здійснити, Церквам слід перейти природній процес очищення і преображення. Успішність об’єднання усіх церков у Христі є гарантована тим, що Ісус Христос будучи основою усього Божого створіння вже переміг будь-яке розділення, об’єднав всі Церкви у собі і возсів по правиці Отця і цю звершену нашу досконалість вклав як зерно у основу буття кожної Церкви, яка прямує до цієї мети. І це зерно, яке є в нас усіх визріє в свою остаточну подобу (Євангелія від Марка 4. 26-28). Отже принцип єдності знаходиться в благодаті, яку ми виношуємо у собі і тим швидше вона відбудеться, чим менше ми будемо віддаватися нашим амбіціям, але більше упокоримося таїнству, яке Бог заклав в нас через участь у Таїнствах Церкви та виконанню Божих Заповідей.

Відпуст або індульгенція – це повне або часткове зняття тимчасового покарання за гріхи. Таким чином, відпуст, - це форма духовної реабілітації, яку Церква з материнською турботою пропонує своїм дітям, які отримали духовні рани внаслідок вчиненого  особистого гріха. Сповідь, під час якої відбувається відпущення гріхів, можна порівняти з медичним втручанням, завдяки якому вдається перемогти хворобу. У цьому таїнстві людина, визнаючи небезпеку, яку несе у собі гріх, отримує від Бога дар зцілення. Проте хвороба завжди залишає якісь сліди. Ті, хто не бере цього до уваги, повинні розуміти, що такий ослаблений духовний імунітет надалі може стати причиною серйозних ускладнень і подальших важких захворювань.

Метою відпусту є отримання духовної здатності любити Бога всім серцем своїм, всією душею своєю, всіма силами своїми, а ближнього свого - як самого себе. Це форма справжнього духовного лікування, завдяки якому наша воля прагне до дійсного блага, а наш розум точніше визначає і вибирає справжню істину. Індульгенція - це засіб для глибшого духовного навернення, для зміни нашого менталітету, при якому світський спосіб мислення заміщається євангельським.

Умови для отримання відпусту:

  1. Людина має бути внутрішньо вільна від пристрасті до гріха. Це - найбільш суттєва умова, що передбачає не лише зобов'язання приступити до таїнства сповіді, якщо совість обтяжена гріхом, але і справжню і постійну потребу душі бути вільною від всякого гріха.
  2.  У неї має бути бажання і намір скористатися даром відпусту, яке пропонує Церква.
  3.  Вона повинен виконати добру справу (часто символічну), вказану Церквою, з якою пов'язаний дар відпусту: наприклад, це може бути певна молитва, відвідини певної церкви, паломництво, відвідини хворих або ув'язнених.

Відпуст отримується через Церкву, яка силою влади в’язати і розв’язувати, даною їй Ісусом Христом, діє на користь християнина і відкриває йому скарб заслуг Христа і святих, щоб вірний отримав від Отця милосердя відпущення дочасної кари за гріхи. Тому Церква хоче не тільки прийти на допомогу християнинові, а також заохотити Його до діл побожності, покути і любові. Відпуст можна отримати не тільки для себе, але і для душі вже померлої людини, яка знаходиться в чистилищі.

Церква завжди навчала і навчає, що переривання вагітності (аборт) – це свідоме вбивство невинної людської істоти. Жодні обставини, жодна мета чи закон на світі ніколи не зможуть зробити прийнятним те, що само по собі суперечить Законові Божому. Часом виникають побоювання , що зачата дитина муситиме жити в таких поганих умовах, що ліпше буде її зовсім не родитися. Та всі і подібні мотиви,  хоч якими поважними чи драматичними не були б, ніколи не можуть виправдати навмисного позбавлення життя невинної людської істоти.

Але я вам пропоную поглянути на вашу ситуацію із іншої сторони, як саме продовжувати ваші відносини із таким чоловіком. Із вашого питання видно, що чоловік є узалежнений від алкоголю. А залежність є хворобою тіла, розуму і душі. В сім’ї, де є присутній алкоголік і тиран в одній людині, просто неминуча атмосфера болю, яка з’їдає всіх навколо. Не рідко трапляється, що алкоголізм чоловіка народжує в ньому агресора.

Зараз можна давати чимало порад і так далі, але давайте подивимося правді у вічі.

Якщо чоловік неодноразово б'є вас, свою жінку, яку він начебто любить, і піднімати на вас руку – це норма, то задумайтеся над тим, чи потрібне вам таке життя, такі відносини? Чи хочете ви постійно терпіти таку поведінку по відношенню до вас? І найголовніше – запитайте, чи поважаєте ви себе? З насиллям, яке присутнє в сім’ї, а тим більше в сім’ї, де є залежна людина, про повагу до себе жінка навіть не думає, тим більше забуває, жертвуючи себе чоловікові-деспоту. Подумайте про те, чи зможете ви жити з садистом, жити, знаючи про те, що така поведінка повториться? Адже ваше життя може перетворитися на жахіття, тут навіть мови немає про кохання, ніжності, духовної близькості...

 Часто жінки в такому випадку мучаться питаннями: а чи правильний це вихід – піти геть, хіба він єдиний? Чи обов'язково йти від чоловіка? Як до нього ставитися? Може я ще зможу все виправити? Тут справа не в тому, чи піти від нього, чи ні. Дайте йому зрозуміти, своїм внутрішніми переконаннями і силою, яка є у кожної жінки, що ви без нього зможете, а він, — вже без вас, ні. Насправді люди, які є залежними бояться залишитись самотніми.

 Він є хвора на узалежнення людина, яка звикла, що за неї все роблять: поприбирають, положать в ліжко, нагодують. Впершу чергу, якщо ви це робите, то негайно припиніть, оскільки такою своєю поведінкою ви створюєте йому комфорт пиття. Віддайте його життя йому в руки. Дайте йому можливість самостійно після чергової п’янки приготувати собі їсти і поприбирати за собою.

Доходять думки і до того, що деякі жінки визнають себе винними в поведінці чоловіка, починають виглядати, копатися у відносинах, шукати свої помилки і промахи, роблячи висновок, що це вони спровокували чоловіка. А все від того, що їх свідомість не може змиритися з думкою, що чоловік, якого вони любили, який в їх фантазіях про майбутнє був лицарем, красенем і добряком, раптом виявляє до них таке ставлення ... Все це, звичайно, дуже сумно, але терпіти подібні витівки потім виявиться набагато сумніше. Вам не потрібен чоловік-тиран. Якщо він неодноразово дозволяє собі підняти на вас руку, це вказує на те, що тут єдиний вихід — рятувати себе. Тому що, якщо він наважився підняти руку на вас, то так само йому не доставить праці бити вашу майбутню дитину, перетворюючи на пекло життя вашої родини.

 Добре подумайте, оцініть ситуацію. Чи хочете ви цього? Іноді краще відступити на крок в сторону нового життя, тому що таку людину виправити може тільки диво. Його деспотизм і неповага будуть згубно впливати на психіку як вашу, так і вашої дитини.

Аналіз поведінки жінки в даній ситуації залежить від її ставлення до даного факту, як вона готова прийняти дану поведінку чоловіка, чи зможе вона його пробачити. Ще більш важливим фактором, яким потрібно керуватися при аналізі ситуації, є поведінка чоловіка відразу ж після скоєного. Якщо він усвідомив критичність ситуації, зізнався у своєму вчинку як в емоційному зриві, просить вибачення, усвідомлює свою неадекватність і обіцяє надалі так не робити, ви можете пробачити його, що навіть потрібно зробити, але не відразу. Чоловік не повинен відчувати вседозволеність і всепрощення. Дайте йому усвідомити, що він зробив погано. І відразу після того наполягайте на тому, щоб він звернувся до когось по допомогу.

Йому потрібна допомога — це точно! Але важливо зрозуміти, що і вам самій також потрібна допомога. Не беріть на себе роль рятівника. Я розумію ваше бажання зберегти сім'ю, але ви допоможете собі і йому набагато більше, якщо звернетеся за допомогу до рідних і друзів, священика, які допоможуть вам. Це повинно мотивувати його шукати рішення для себе. Звичайно, це непросте рішення, але насильство руйнує вас як особистість, а це набагато страшніше. Також не забувайте про дитину. Можливо, насильство і агресія, з якими не вміє справлятися ваш чоловік, з часом також можуть позначатися на дитині. Ваш чоловік повинен зрозуміти, що ви більше не будете терпіти таку поведінку і він тоді прийме рішення шукати допомоги і вирішить свою проблему з насильством.

Якщо ви вибираєте покривати його поведінку і далі продовжувати мовчати — це, звичайно, теж ваш вибір, але це не допоможе йому і, можливо, знищить вас як особистість. Не зволікайте в надії на те, що все налагодиться або, роблячи все так, як він говорить і з усім погоджуватися, — все буде нормально. Шукайте допомоги!

Подумайте добре про наслідки, проаналізуйте ситуацію і чиніть так, як вважаєте за потрібне. Якщо ви сумніваєтеся в тому, як вам вчинити, чи правильний вибір ви зробили, до якої ситуації відноситься ваша, не обманюєте самі себе, ви завжди зможете звернутися до священика, психолога або психотерапевта, який допоможе вам розібратися в ситуації і підведе вас до найправильнішого рішення.

Слава навіки! На це запитання важко відповісти, тому що у кожної людини можуть бути свої враження і думки, для декого швидко біжать, для інших повільно. Але важливо пам’ятати, що кожен день є днем Божим, дарунком Бога людині, для того, щоб вона творила добро і таким чином наближалася До Бога.

Слава навіки! Найперше необхідно визначити, що таке мастурбація. Отже мастурбація -  це стимуляція статевих органів для отримання приємності, пов’язаної зі зняттям сексуальної напруги. Найчастіше мастурбація виникає в період статевого дозрівання і пов’язується з посиленою сексуальною напругою, спричиненою гормональною активністю людина, яка не вміє творчо спрямувати нову силу, знімає напругу, яку відчуває у своєму тілі, через сексуальне задоволення. Особливо це загрожує особам, які закриті в собі, яким важко спілкуватися з іншими і в яких мало фізичної активності.

Катехизм Католицької Церкви навчає, що «без огляду на мотив свідоме уживання статевості поза нормальними подружніми стосунками за своєю суттю суперечить кінцевій меті статевої функції. Тому що йому бракує того, до чого покликані статеві стосунки моральним порядком, а саме – стосунків, які реалізують цілісне значення взаємного самовіддання і дітонародження в рамках істинної любові».

Щоб відповісти на ваше запитання, треба спочатку визначити, що таке “йога” і для чого вона? По-перше, “йога” означає психотехніку взагалі, тобто ретельно розроблений і вивірений традицією набір засобів і прийомів для досягнення точно визначених станів свідомості, що оцінюються традицією як стан реалізації релігійної прагматики учення – “визволення”. На відміну від йогічної практики, мета якої – досягнення певних станів свідомості, розчинитися в Абсолюті, християнське подвижництво, зокрема молитовна практика, має своєю метою живе та особистісне Богоспілкування.

По друге слово “йога” також застосовується для визначення однієї з ”Даршан” (релігійно-філософських систем) ортодоксальної філософії Індуїзму. Християнське ж вчення викладене у Святому Письмі і Святому Переданні Церкви. У третьому значенні слово «йога» означає чаклунство, магію та магічні сили і здібності. Що прямо суперечить християнству.

Із літургійних требників ми дізнаємося, що є встановленні молитви Церкви супроти злобного погляду, тобто мова йде, що про погляд, який несе з собою заздрість, озлоблення, непрощення, помсту. Це може бути несвідомий погляд, але через такий погляд впливають злі духи, внаслідок чого диявольський духовний світ впливає на цю людину і така людина переживає вторгнення злих сил, як багатьом людям знайомий повний занепад духовних і фізичних сил, а в народі знається як «вроки». Причиною враження темними злими силами здоров’я людини є в першу чергу її слабкий духовний імунітет. У випадку неповнолітніх, це слабкий імунітет батьків і близького оточення людини. Коли людина є духовна здорова, жодні «вроки» не можуть торкнутися її, хіба що особливий є допуст Божий, який в кінцевому результаті приводить до більшої святості людини, як наприклад Св. Отець Піо.

В такому випадку, коли людина переживає враження від «вроків», то слід такій людині в першу чергу звернутися до священика, щоб відновити свій духовний імунітет через сповідь та  оздоровчі молитви  і розпочати інтенсивне духовне життя.  Слід взяти також до уваги зранення, які людина пережила в своєму минулому житті, їх необхідно залікувати через духовні розмови, які послужать добрій сповіді та прощенню гріхів, а також молитви на оздоровлення. На превеликий жаль, між християнами існує поганська практика звершувати окультивний ритуал, відомому в народі як скидання вроків, тобто скидання сірників на воду, хліба, виливанню воску, викачування яєць і інше. Якщо тільки хтось відчуває, впливи вроків, це означає, що духовна імунна система є вражена і тому необхідно як найшвидше відновити духовний імунітет, щоб диявол не міг продовжувати все більше і більше поневолювати цю людину.

Думки приходять до нас незважаючи на те, чи ми хочемо, чи ні. Але чи ми застановляємося над думками, чи ігноруємо це залежить від нас. Тому переключайте увагу, коли приходять думки. Перед молитвою попросіть у Господа допомоги у молитві. Бажано також молитися псалми, які можуть нам допомагати у нашому духовному житті. Бог є милосердний тому не бійтеся, перепросіть Бога і надалі настирливо моліться, не дайте дияволові посіяти у вашому серці страх.

Неділя – це святий день, день Господній, яким Церква закликає всіх вірних до участі в найголовнішій молитві Хритової Церкви — Службі Божій. Людина, яка без поважної причини ігнорує недільною Службою Божою — грішить. Щодо вишивання, людина має поставити перед собою запитання, яка ціль мого вишивання, що хочу осягнути через вишивання і чи не можливо вишивати в інший день, і чи це відпочинок для мене, чи праця, через яку я заробляю гроші? А може краще недільний день провести, присвячуючи читанню духовної літератури, Святого Письма, спілкуванню із рідними, оскільки так мало часу спілкуємося, та ділимося своїм життям із ними. Можна також робити прогулянки із сім’єю. Просто поставте собі запитання, для чого я хочу вишивати у неділю і самі отримаєте відповідь на ваше запитання у сумлінні. Віруюча людина повинна правильно розставляти пріоритети.

Тому краще в неділю й у свята не вишивати. В свята дозволяється працювати тільки тоді, коли є крайня необхідність.